poniedziałek, 26 września 2011

Przepisy na przysmaki dla chomików

1. Kolba
Składniki:
» mąka pszenna lub kukurydziana(ciasto będzie bardziej chrupkie)
» woda
» patyczki po zjedzonych kolbach lub mała kromka chleba
» przykłady dodatków: mieszanka ziaren, muesli, kawałki herbatników bez czekolady, orzechy, suszone warzywa
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z wodą (mąki więcej a wody mniej). Powstać ma twarde ciasto, którym oblepiamy patyczek lub kromkę chleba nie za grubą warstwą. Teraz możemy przystąpić do dekorowania patyczka przysmakami.Udekorowaną kolbę zamieniamy w wałek do ciasta i toczymy po stolnicy,równocześnie przygniatając kolbę do niej. Chodzi o to by przysmaki wgnieść do ciasta. Podobnie postępujemy z kromką chleba, przed upieczeniem można zrobić mała dziurę, aby przewlec np. drucik. Jeszcze raz obtaczamy w przysmakach i wkładamy do piekarnika na 15 minut(180°C). Upieczoną kolbę kładziemy w dość ciepłym miejscu na około 2godziny, ponieważ ciasto musi dobrze wyschnąć.

2. Chlebek dla gryzoni
Składniki:
» 60g mąki pszennej,
» 180g mąki kukurydzianej,
» pół łyżeczki proszku do pieczenia,
» przysmaki chomika,
» jajko
Przygotowanie:
Mąkę pszenną i kukurydzianą wymieszać ze sobą, dodać jajko, proszek do pieczenia i przysmaki. Wszystko wymieszać. Ciasto rozwałkować, by było odrobinę płaskie.Tak rozwałkowaną masę zawinąć w folię i włożyć na30 minut do lodówki. Ciasto odwinąć z folii i pokroić w prostokąty.Następnie włożyć je do nagrzanego wcześniej piekarnika (180°C) na około30 minut.

3. Naturalne chipsy
Aby wykonać chipsy, należy jabłko pokroić w cienkie plasterki.Następnie nawlec je na nitkę i powiesić np. nad grzejnikiem, tak aby się wysuszyły. Trzeba pilnować, aby nie zalęgły się na jabłkach muszki.Po 2-3 dniach chipsy są gotowe!

4. Marchewkowe ciasteczka
Składniki:
» 15 dag mąki pszennej
» otręby lub płatki owsiane
» 1-2 marchewki
» ok. 1 łyżka wody
» pół łyżki oleju

Przygotowanie:
Mąkę łączymy z wodą i olejem, aż do uzyskania jednolitej masy.Marchewki kroimy w bardzo drobną kostkę lub nawet trzemy na tarce,  ale na dużych "oczkach" i mieszamy z wcześniej wykonaną masą. Formujemy kulki dowolnej wielkości i obtaczamy lekko w otrębach. Piekarnik nagrzewamy do ok. 180°C, jak już się nam piekarnik nagrzeje wkładamy blachę z wyłożonymi na niej ciasteczkami i pieczemy ok. 15 minut. Po 15minutach wyjmujemy blachę i pozostawiamy do ostygnięcia.


5. Kwiat słonecznika
Składniki:
» 1/4 szklanki mąki (więcej kukurydzianej z pszenną)
» słonecznik
» pestki dyni lub kukurydza
» woda
Przygotowanie:
Mieszamy mąkę z wodą, do uzyskania jednolitej masy. Jeśli klei się do rąk, dodajemy mąkę. Potem formujemy koło, po bokach wciskamy pestki dyni (lub kukurydzę), na środek słonecznik. Pieczemy w piekarniku w zależności od grubości ciasta ok. 20 minut w temp (180°C)

6. Płatki z jogurtem
Potrzebne składniki ( na jedną porcję ):
» około dwóch płaskich łyżeczek jogurtu naturalnego (Nie jakiegoś serka, czy owocowego jogurtu!)
» łyżeczka płatków owsianych
» kilka płatków kukurydzianych
Przygotowanie:
Do miseczki dajemy jogurt, wsypujemy płatki owsiane, płatki kukurydziane można lekko połamać, żeby były mniejsze, na koniec wszystko mieszamy i dajemy chomiczkowi.
Chomiczek zlizuje jogurt, a gdy trafi na płatka, gryzie go.Pamiętajcie tylko, że nie można tego podawać zbyt często. Ja np.proponuje raz na 10-15 dni, nie częściej

7.Chlebowa kulka
-świeżutki chleb
- kilka nasion słonecznika ( obranych )
przygotowanie :
Bierzemy kawałek chleba (ten ze środka ) i lepimy z niego kulkę.Obrany słonecznik wpychamy teraz w kulkę może trochę wystawać tak naszpikowany kawałek chleba odstawiamy na tydzień i podajemy chomikowi

8.Jadalne korale dla chomika
- sznurek może być nitka albo mulina
-igła
-owoce i warzywa jakie chomik lubi
przygotowanie :
Trzeba pokroić w dość dużą kosteczkę warzywa i owoce a potem przewlec igłe zrobić pętelek na końcu i owoce i warzywa przewlec przez igłe tak aby powstały tak jakby korale zawiesić na klatce i gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz